EN İYİ MARKALAR SADECE SİZİN İÇİN BURADA kalite YENİ MARKALARLA TANIŞMA FIRSATI HER AY BİNLERCE HEDİYE SİZLERLE

 

1 Nisan 2012 Pazar

aslında bu başlığı açmak istemezdim (çocuk istismarı)

ama dün tvde izlediğim bir programdan bu konuda ilgisiz ve yetersiz oldugum düşüncesini içimden atamadım ve başladım araştırmaya sonuçta erkek yada kız çocuk farketmez ve hepimiz anneyiz sizden ricam bu postu iyice okumanız ve sosyal ağlarınızda paylaşmanızdır herkes bilinçlensin atlanılmayacak bir konu
İyi ve kötü dokunmayı uygun bir dille nasıl anlatırız çocuklarımıza?

Sarılmak-dokunmak sevginin en güzel göstergelerindendir,çocuk bunu bilmeli fakat aynı zamanda farklı dokunuşları da ayırt edebilmeli.Çocuğumuzun cinsel anlamda kendini korumasını sağlamak için bilgilendirici bir konuşma yapmalıyız..Çünkü kişiselliği,çıplaklığın ve cinselliğin özelliğini ve sınırlarını bilmeyen çocuk risk altındadır.
Önemli bir nokta da;çocuğun gelişiminin üstünde açıklamalar yapmamalıyız ki onu korkutmayalım.
Bedenlerimizin bize özel olduğundan bahsederek konuya başlayabiliriz... Bize özel olan bölgelerimiz vardır,başkaları tarafından bu bölgelere yapılan dokunuşlar oyun esnasında bile olsa kötü dokunuşlardır.Bir başkasına dokunmak yada başkası tarafından dokunulmak sevgi işaretidir elbette,iyi dokunuşlar olduğu sürece..
Eğer birinin dokunuşları onu rahatsız ediyorsa buna izin vermemesi ve ortamdaki büyüklerinden yardım istemesi gerekir.
bunu anlatmak için uygun yaşımız 5 6 yaş civarıdır aklına yer edecek ve ayırt etmeyi öğrenecektir 
CİNSEL İSTİSMAR ÇOĞUNLUKLA YAKIN ÇEVREDEN GELİYORCinsel istismar çoğunlukla erkekler tarafından ve çocuğun yakın çevresinden biri tarafından gerçekleşmekte; aile içinde yaşanmaktadır. Aile içindeki bu tür cinsel istismar “ensest” olarak adlandırılır. En sık rastlanılan aile içi cinsel istismar baba-kız arasında gerçekleşmekle birlikte, ağabey, amca, dede tarafından yapılan cinsel istismar da sıklıkla görülmektedir. Araştırmalar, cinsel istismar mağduru çocukların çoğunlukla sevgi ve denetimden uzak bir aile ortamında yetersiz ebeveynlik ile yetiştiklerini; şiddet yanlısı, baskıcı, alkol ve madde kullanımı veya bağımlısı olan bir baba figürüne; aşırı bağımlı, baskı gören, depresif ve kendine güvensiz bir anne figürüne sahip olduklarını ortaya koymuştur.
İçeriği ne olursa olsun cinsel istismar, çocuk için travmatik bir deneyimdir. İstismarın çocuk üzerinde bıraktığı olumsuz etkileri, farklı unsurlar belirler. Bunlar; cinsel istismarın şekli, sıklığı, çocuğun istismar edilmeye ne şekilde zorlandığı, istismara maruz kalınan yaş, açığa çıkarılan cinsel istismara karşı anne-babasının tepkisi, mağdurun kişilik yapısı ve hayatındaki dengeleyici unsurlardır (sevgi üzerine kurulu kardeş ve arkadaşlık ilişkileri, okul başarısı, ebeveyn dışındaki diğer aile üyeleriyle güven içinde geçirilen zaman gibi).
CİNSEL İSTİSMARIN ÇOCUKTAKİ ETKİLERİ
Cinsel istismar çocuğun psiko-sosyal gelişimini önemli ölçüde örseler. Araştırmalar, istismara uğrayan çocukların kendileriyle ilgili oldukça olumsuz düşüncelere sahip olmakla birlikte özgüven problemi yaşadıklarını; çoğunun saldırgan veya depresif bir ruh hali sergilediklerini, bir kısmının ise intihara meyilli olduğunu ortaya koymuştur. Kendini çevreden soyutlama, yetersiz sosyal beceriler, sorunlu akran ilişkileri ve başkalarıyla güvene dayalı ilişkiler kurmada güçlük, mağdur çocukların ortak özelliklerindendir. Uygunsuz cinsel davranışlarda bulunma da (cinsel aktiviteye aşırı ilgili, kendini teşhir etme gibi) istismar sonrası göze çarpan davranış bozukluklarındandır.
Kendinden güçlü bir yetişkin tarafından istismara uğrayan çocuğun güç ve otorite kullanımı konusunda kafası karışır ve “Ben kimim? Hem bir çocuk, hem de beni koruması gereken birinin cinsel partneri...” şeklinde bir ikileme sürüklenir. Şüphesiz, çocuklukta yaşanan travmatik bir deneyimin etkileri, yetişkinlikte de sürebilir. Araştırmalar, çocukluk döneminde yaşanan cinsel istismarın, ilerleyen dönemlerde düşük özgüven, ruh hali rahatsızlıkları (depresyon gibi), kaygı, tavır veya cinsel işlev bozukluğu, madde kullanımı ve bağımlılığı gibi psikopatoloji riskini arttırarak bireyin ruh sağlığını olumsuz etkilediğine dikkat çekmiştir.
ÇOCUKLARIMIZI EĞİTMEK Hiç şüphesiz, cinsel istismar çocuklarımızın başına asla gelmemesini umduğumuz bir olaydır. Öte yandan, bu konuyu uygun zamanda çocuklarımızla konuşmuş olmak, oldukça önemlidir; çünkü, çocuklarımızı cinsel istismardan korumanın en iyi yolu budur. Cinsel istismar konusunda bilgilendirilmiş çocuklar, bu talihsiz deneyimi engellemek ve yaşadıkları istismarı güvendikleri bir yetişkin ile paylaşmak konusunda daha hazırlıklı olurlar.
“BEDENİMİZ ÖZELDİR”
Bu anlamda anne-babalara düşen ilk ve en önemli görev, çocuklarını cinsellik ile ilgili bilgilendirmeye başladıkları okul öncesi dönemde, adı tam olarak kullanılmasa da “cinsel istismar” konusuna değinmektir. Çocuğunuzun cinsel anlamda kendini korumasını sağlamak için bilgilendirici bir konuşmaya; “Bedenimiz özeldir, oyun oynamak için kullanmayız ve başkalarının da bedenimizle oyun oynamasına izin vermemeliyiz” gibi bir ifadeyle başlayabilirsiniz. Yanı sıra, çocuğunuza “iyi dokunuş” ve “kötü dokunuş” tan bahsedip, başkasına dokunmanın veya başkası tarafından dokunulmanın bir sevgi işareti olduğunu ve birine sarılmayı veya birinin ona sarılmasını, sevmesini istediğinde bunu söyleyebilmeyi öğretmelisiniz.
ANCAK GERÇEĞİ SÖYLERSE ONU KORUYABİLECEĞİNİZİ ANLATIN
Bununla birlikte ona, her dokunuştan hoşlanmayabileceğini; bu yüzden de karşısındaki kendisine hoşlanmadığı bir şekilde dokunuyorsa bunu da ifade edebilmesi, engelleyemediği takdirde de bir büyüğüne söylemesi gerektiğini öğütlemek çok önemlidir. Ona istemediği şekilde dokunan kişi ısrar etse bile kesinlikle bunu “sır”olarak saklamaması gerektiğini ve ancak gerçeği söylerse onu koruyabileceğinizi vurgulamak önem taşır. Anne-babalar iyi ve kötü dokunuşları anlatırken çocuklarını korkutup kaygılandırmadan, sakin ve yumuşak bir ifadeyle açıklama yapmaya özen göstermeliler. Dikkat edilmesi gereken bir diğer nokta ise anne-babaların bu tarz konuşmalarda, “kötü dokunuş” lara çok fazla vurgu yapmamalarıdır.
ÇOCUK “DUR” DEMEYİ BİLMELİ
Çünkü, olumsuz cinsel deneyimlere fazla dikkat çekmek çocuğun kaygılanıp en yakınlarından gelen sevgi ve şefkat içeren “iyi dokunuş”ların da yanlış algılamasına neden olabilir. Bu konu, çocuğunuzun yaşı ilerledikçe farklı bağlamlarda ele alınır. Örneğin, ergenlik dönemindeki çocuğunuz iyi dokunuş ve kötü dokunuşu ayırt edebilecek yaş ve farkındalığa ulaşmıştır. Fakat, bu dönemde de vurgulanması gereken, çocuğunuzun sevgi ve ilgi duyduğu arkadaşı ile ilişkisinde de istediği noktada sınırlarını belirleyip “dur” diyebilmesi gerektiğini bilmesidir.

İSTİSMAR DURUMUNDA AİLE NE YAPMALI? Elbette, hiçbir şey bir anne-babayı çocuklarının cinsel istismara uğraması gibi acı verici bir deneyime hazırlayamaz. Fakat, anne-babanın bu travmatik deneyimi ele alış biçimi, cinsel istismarın çocuk üzerindeki kalıcı etkilerini büyük ölçüde belirler. Çocuğunuzun cinsel istismara maruz kaldığından şüphelendiğiniz bir durumda, polis gibi konuyla ilgili bir otoriteye durumu bildirmekten kaçınmayın.
Bazı aileler olayın üstünü örtüp yok sayarak çocuklarını çevrenin tepkilerinden koruduklarını düşünürler. Fakat cinsel istismar suçlamasında bulunmak ve bunu kanıtlamak kolay olmasa da, olayı görmezden gelmek çocuğun suçlunun korunduğunu düşünmesine neden olabilir. Ayrıca olayı saklı tutma kararı çocuğa, bu olayın gerçekten yaşanmadığını ya da olayda onun da suçu olduğunu dolayısıyla otoriterilerin haberdar edilmemesi gerektiğini ima edebilir. Cinsel istismarı gizli tutmak, gerçek anlamda suçluyu korumak ve ona başka çocukları da istismar etmesi için fırsat tanımaktır.

CİNSEL İSTİSMARA UĞRAMIŞ BİR ÇOCUĞUN ANNE-BABASI İÇİN ÖNERİLER
Çocuğunuza inanın! Uzmanlar, cinsel istismar konusunda çocukların çok nadir yalan söylediklerini belirtmişlerdir.
Çocuğunuzu yaşadığı istismar konusunda konuşmak için yüreklendirin: Çocuğunuz yaşadığı travmatik deneyimi atlatabilmesi için tekrar tekrar konu üzerinde konuşma ihtiyacı duyabilir. İyi bir dinleyici olmaya çalışın ve çocuğunuzun korku, öfke, aşağılanma, suçluluk, karmaşa, utanç gibi duygularını ifade etmesine yardımcı olun.
Duygusal destek sağlayın: Cinsel istismara uğramış çocuğunuza ilkyardım ona şefkat ve anlayış göstermektir. Ne kadar acı verici olsa da, çocuğunuza aşırı kaygı ve acıma duyguları göstermek, onun bu süreci atlatmasını güçleştirebilir.
Duygularınızı kontrol edin: Elbette çocuğu mağdurdan hemen hemen her anne-baba aşırı öfke duygularıyla isyan eder. Fakat böyle bir durumda, öfkenizi veya suçluluk duygunuzu çocuğunuzla değil, başka bir yetişkinle paylaşmaya özen gösterin. Böylece, çocuğunuzun olumsuz duygularınız için sorumluluk üstlenmesini engellemiş olursunuz.
Çocuğunuzu suçluluk duygusundan arındırın: Kesinlikle, çocuğunuzun yaşadığı istismarın onun sorumluluğu ya da suçu olmadığını anlamasını sağlayın. Asla, “Bunu sana yapmasına nasıl izin verirsin?” gibi suçlayıcı cümleler kurmayın.
Uzman yardımı alın: Cinsel istismar mağduru çocukların bu olayın üstesinden gelmesine yardımcı olmak, çocuğa öz-saygısını ve kendine güvenini tekrar kazandırmak, onu suçluluk duygularından arındırmak, aile bu süreçte çocuğa nasıl yardım edebilecekleri konusunda destek vermek ve yetişkinlik döneminde ciddi bir psikolojik rahatsızlığın oluşmasını engellemek için bir uzmana başvurmaktan kaçınmayın.
Kaynakça: Türkiye Aile Sağlığı ve PlanlamaVakfı Görünüm Dergisi/Ocak 2009 

7 yorum:

  1. Heya і'm for the primary time here. I found this board and I to find It truly helpful & it helped me out a lot. I'm hοping to gіvе one thing again аnd
    help others such as you aided me.

    Feel frеe to surf to my blog; shopourclosets.com
    Visit my blog ; destinations for study abroad

    YanıtlaSil
  2. Hi there! I juѕt wаnteԁ to ask if уou
    ever have any iѕsues wіth hacκers?
    My last blog (wordρreѕs) wаѕ hackеd
    anԁ I еnded up losіng a few mоnthѕ οf haгd ωoгκ due to nο backup.

    Do you have any ѕolutions to protect agaіnst hаckers?



    Μу page ... SEOPressor V5 review

    YanıtlaSil
  3. Oh my gοodness! Amazing artіclе dude!
    Thаnk you, Howeѵer I am experiencing difficultiеs
    with yοuг RSS. I don't understand why I can't subscribe to it.
    Is there anybodу else having simіlаr RSS iѕsueѕ?
    Anybody whо knows the answer cаn
    yοu kindly responԁ? Τhаnks!
    !

    Αlso visit my page; bridesmaid dresses

    YanıtlaSil
  4. Thanks for finally talkіng abοut > "aslında bu ba�lı ı a�mak istemezdim (�ocuk istismarı)"
    < Liked it!

    Also visit my webpage :: SEOPresѕor

    YanıtlaSil
  5. Ιf some οnе dеsiгes to be updated with moѕt recent teсhnоlogies therefore he must be pay a vіsіt this ѕite anԁ be up to date eveгy day.


    Have a look at mу web-site :: Get onpageseo plugin
    my site - https://pinterest.com/pin/391531761324454974

    YanıtlaSil
  6. I’m not that much of а internet reаder to be honest but уour ѕіteѕ reаlly nіce,
    kееρ it up! I'll go ahead and bookmark your website to come back later on. Many thanks

    Also visit my web-site - wedding dresses

    YanıtlaSil
  7. I do аccept аs true with аll of the ideas you've introduced for your post. They're really conѵincing and cаn cеrtainly
    work. Still, thе postѕ are too shoгt for beginners.

    May just you pleаѕe pгolong them a bit from subѕequent tіme?
    Thank you for the pοst.

    my web site ... SEOPressor V5 review
    Also see my page: SEOPressor V5

    YanıtlaSil